Ziemassvētku tirdziņā - skolēnu uzņēmumos ražotais

20. decembrī Dabaszinātņu mācību centra zālē uz savu ražojumu Ziemassvētku izstādi – tirdziņu aicināja četri ģimnāzijas skolēnu mācību uzņēmumi ar mērķi ieinteresēt par saviem izstrādājumiem, iegūt jaunus klientus un pasūtītājus.

Produktu “Dzīvā” lampa” izgatavojušas 11.U klases skolnieces Lita Biernāne, Līva Emīlija Kursīte un Paula Šķupele. Jaunietes pastāstīja, ka ir izgatavojušas dabai draudzīgu lampu, kas izmantojama gan iekštelpās, gan laukā. To veido koka pamatne un statīvs, un izgaismota stikla pudele. Ideja radusies, mācību priekšmetā “dizains un tehnoloģijas” darinot ko līdzīgu.

- Nospriedām – kāpēc to nepārvērst par skolēnu mācību uzņēmumu, jo šim procesam jau bijām izgājušas cauri, - atzina skolnieces. – Tehniski gan to bija diezgan grūti uztaisīt, tas aizņēma arī daudz laika. Zarus meklējām mežā pašas, tiem bija jāizžūst, tā ka tas nav vienas dienas darbs – uztaisīt tādu lampu. Vajag arī lielu pacietību, jo daudz kas var noiet greizi. Bet rezultāts ir labs. Šī lampa ir mūsu pirmais izmēģinājums. Tagad zinām, ko vajag mainīt, kā darīt citādāk. Domājam, ka klientus izdosies piesaistīt Instagram un Facebook platformās, un darināsim nākamās.

11.V klases skolnieces Luīze Patrīcija Laizāne un Rebeka Grava gatavo rotas no polimērmāla. Galvenokārt tie ir auskari, bet ar laiku būšot arī ķēdītes. Uzņēmums darbību sācis oktobra sākumā, izmantojot programmā piedāvāto vienu no projekta veidiem. – Šis mums likās visinteresantākais un tālāk dzīvē noderīgākais, - atklāja meitenes.

Ar pašu ražotu cepumu piedāvājumu izstādes apmeklētājus vilināja uzņēmums “ADMER”. Nosaukums veidots no dalībnieku vārdu pirmajiem burtiem. 11.U klases skolēni Matīss Sakāns, Anete Kristiāna Jēkabsone, Dāvids Kāpostiņš, Elīza Rasiņa un Roberts Niklāvs Zīverts pastāstīja, ka uzņēmums izgatavo veselīgus pārtikas batoniņus no auzu pārslām, medus un riekstiem, pārklātus ar melno šokolādi.

- Pirmos produktus saražojām pirms mēneša, - atklāja jaunieši, piebilstot, ka arī pašiem tie garšo. – Ja pašiem negaršotu, neņemtu pasūtījumus no citiem. Esam saņēmuši jau četrus pasūtījumus: gan no klases biedriem, gan vecākiem un radiniekiem.

Kamēr no dabas materiāliem veidoto rotu darinātāja, 12.K klases skolniece Violeta Kobjakova bija aizņemta eksāmena aprobācijā, viņas uzņēmuma stendā darbojās ekonomikas skolotāja Ivita Asare, kuras tiešā “pārziņā” ir ģimnāzijas skolēnu mācību uzņēmumi:

- Nolēmām, ka jādod iespēja skolēnu mācību uzņēmumos tapušos produktus parādīt plašāk, lai visi redzētu un apbrīnotu, cik mūsu skolēni ir radoši un čakli. Diemžēl pandēmijas dēļ viņiem nav daudz iespēju savus darinājumus tirgot, ļaut tos novērtēt. Tad nu vismaz savai skolai tos parādām. Turklāt ar katru gadu skolēnu mācību uzņēmumi uzņem aizvien lielākus apgriezienus. Tā ka, manuprāt, mēs esam uz pareizā ceļa, - sacīja skolotāja. Viņa arī bilda, ka šogad divi ģimnāzijas skolēnu mācību uzņēmumi piedalījušies nule notikušajā ikgadējā šādu uzņēmumu izstādē “Cits bazārs”. Tie ir jau pieminētais produkts “Dzīvā lampa”, kas iekļuvis arī otrajā kārtā nominācijā "Biznesa potenciāls", un inovatīvs ražojums – apsildāms mobilā telefona maciņš, kuru izstrādājusi PowerCase komanda – 11.U klases skolēni Veronika Abimeiceva, Roberts Stupmanis, Ksenija Siņeļņikova, Laura Griņus un Markuss Laukis.

Sarmīte Rone

Autores foto