"Bailes piešķir krāsu dzīvei"

Mācību priekšmeta “Kultūra un māksla” ietvaros 11.K klases skolnieces Dobeles Valsts ģimnāzijas telpās izveidoja vizuālās mākslas izstādi “Bailes”.

Viena mācību bloka laikā katra no mums devās pie vairākām klasēm, kur jauniešiem tika dotas 10 minūtes, lai izstrādātu savus darbus. Ekspozīciju veido aptuveni 300 nelielu (8x8 cm) zīmējumu tumši zilos, melnos un sarkanos toņos. Izstāde apskatāma gaitenī uz Dabaszinātņu mācību centru līdz 15. oktobrim.

Stāsta izstādes veidotājas.

Kā radās ideja izstādei “Bailes”?

Mācību stundā diskutējām par dažādām izstādes tēmām, tomēr galu galā vienojāmies par bailēm. Šī tēma mums šķita ļoti daudzpusīga, kā arī zinājām, ka katra skolēna skatījums uz to būs citādāks. Bailes ir emocijas, ar kurām ir saskāries ikviens, tāpēc bija skaidrs, ka darbos ieraudzīsim kaut ko īpašu.

Kāda bija skolēnu un skolotāju atsaucība šajā projektā?

Vairums skolotāju bija patiesi pretimnākoši un ziedoja laiku no savām stundām. Cerējām, ka skolēni aktīvi iesaistīsies, un mūsu cerības netika pieviltas. Katrs jaunietis aizrautīgi iesaistījās procesā, radot savu baiļu atspoguļojumu mākslā.

Cik ilgā laikā iecere pārtapa izstādē?

Viena bloka laikā tikām pie idejas un izstrādājām darba plānu, kā arī sagatavojām vajadzīgos materiālus. Nākamajā tikšanās reizē ieguvām darbus no mūsu skolas biedriem un vienojāmies ar skolas vadību par telpu izmantošanu. Tās dienas pēcpusdienā zīmējumus izlikām skolas gaitenī.

Kāds bija projekta mērķis?

Vēlējāmies parādīt, ka mums visiem ir savas bailes un ar tām ir jāprot sadzīvot. Kā izstādē redzams, bailes var būt dažādas - gan psiholoģiskas, gan tādas, kuras šķiet ikdienišķas. Ceram, ka šī izstāde iedrošinās cilvēkus runāt par savām bailēm un liks saprast, ka dzīve bez bailēm būtu melnbalta. Bailes dzīvei piešķir krāsu.

Jūsu atziņas pēc paveiktā?

Annija: “Šī izstāde lika man saprast, ka mums katram ir jāsper solis uz krāsaināku dzīvi.”

Dace: “Biju pārsteigta par to, cik ātri mūsu ideja tika realizēta, jo šķita, ka tas aizņems daudz ilgāku laiku.”

Diāna: “Secināju, ka mūsu skolas jaunieši ir ļoti atsaucīgi un radoši, ka bailes var tikt interpretētas dažādos veidos.”

Estere U.: “Biju priecīga redzēt, ka jaunieši ar degsmi iesaistījās izstādes tapšanas procesā. Esmu pateicīga arī par skolotājiem, kuri ar prieku atvēlēja mums laiku no savām stundām, lai šis projekts tiktu realizēts.”

Madara: “Biju ļoti pārsteigta par tik dažādām un interesantām bailēm! Vēlos teikt arī lielu paldies mūsu kultūras un mākslas skolotājai Signei Kukarei, jo bez viņas atbalsta un atsaucības būtu bijis daudz grūtāk tikt galā ar uzdevumu!”

Estere K.: “Mani pārsteidza, ka skolēni bija ieinteresēti piedalīties projektā.”

Samanta: “Mani pārsteidza tas, ka tik daudziem cilvēkiem bija vienādas bailes. Tas patiešām lika aizdomāties.”

Una: “Mani visvairāk pārsteidza tas, cik daudz darbu ar zirnekļiem mēs saņēmām.”

Sagatavoja 11.K klase