11.A1 - mācību ekskursijā "Uz Tukumu pēc smukuma"

Šī mācību gada pašā sākumā 11.A1 klase kopā ar klases audzinātāju Kristīni Pakuli devās mācību ekskursijā uz Tukuma pusi. Brauciena audzinošais mērķis bija mācīt skolēnus būt atbildīgiem. Jo atbildību jaunieši var iemācīties tikai tad, ja viņiem to patiešām ļauj uzņemties.

Skolēni apskatīja Tukuma pievārtē esošo Durbes pili un uzzināja daudz mācību darbā lietderīgas informācijas gan par pašu pili, tās arhitektūru, gan Raiņa darbošanos pilī (latviešu literatūra), gan izpētīja 1.Pasaules kara vēstures liecības un artefaktus (Latvijas vēsture), gan uzzināja, kas ir pils parkā esošā rotonda un kāds tās būvniecībai sakars ar leģendu par mīlestību un melnajiem suņiem. Apskatījām Kuzņecova porcelāna izstādi (kulturoloģijas caurvija).

Tālāk skolēni devās orientēšanās gājienā pa pilsētu un pildīja iepriekš sagatavotos uzdevumus (darba lapa pielikumā). Pēcpusdienā skolēni pētīja senos amatus “Pinumu pasaulē” Milzkalnē un uzzināja daudzas pārsteidzošas nianses gan par ķīmiskajiem procesiem klūdziņu apstrādē, gan tehnoloģijām un produkcijas realizācijas iespējām.

Vakarpusē devāmies uz RTU atpūtas bāzi “Ronīši”, kur varēja baudīt pastaigu saulrietā pie jūras, turpat bija arī kopīgas vakariņas ar iepriekš sarūpētajām uzkodām, skolēnu māmiņu ziemas marinējumiem un šašliku.

Nākamo dienu skolēni pavadīja aktīvās atpūtas vietā “Valguma pasaule”, kur varēja atgūt mundrumu un uz savas ādas izmēģināt akupunktūras iedarbību baskāju takā. Visiem bija arī iespēja aplūkot lielformāta vides objektus un fantastiski skaistu dabas  fotogrāfiju izstādi Sajūtu takā.

Šī bija pirmā divu dienu ekskursija 11.A1 klasei un noteikti paliks atmiņā kā neaizmirstams piedzīvojums, pēc kura katrs skolēns pats varēja sev atbildēt uz jautājumu, cik liela ir viņa atbildības izjūta gan kā indivīdam, gan kā vienam no kolektīva. Īpašs paldies jāsaka tiem jauniešiem, kuri parādīja, ka ir draudzīgi, solidāri un pieklājīgi.

Klases audzinātāja Kristīne Pakule

Orientēšanās uzdevumi Tukumā