Eksāmeni nokārtoti. Gaidām izlaidumu

Pēcjāņu nedēļā 12. klašu skolēni ir nokārtojuši pēdējos centralizētos eksāmenus izvēles mācību priekšmetos. To, kā veicies pārbaudījumos, apliecinās sertifikāti. Bet nu jau var gatavoties atvadām no savas skolas, kas šī gada absolventiem būs citādāka nekā iepriekšējiem izlaidumiem.

Par to, kā veicies attālināto mācību laikā, aizvadītajos eksāmenos, un noskaņojumu pirms ģimnāzijas absolvēšanas - neliela saruna ar 12. klases skolēniem Jāni Ozoliņu, Lauru Smokro un Aleksandru Bušujevu pēc pārbaudījuma bioloģijā, kas norisinājās 19. jūnijā.

Jaunieši atklāja, ka vērtējums bioloģijas eksāmenā viņiem nepieciešams, jo tālāko izglītošanos viņi izvēlējušies medicīnas jomā. Aleksandra vēlas kļūt par fizioterapeiti. Pārbaudījums viņai šķitis salīdzinoši grūts, un tā izpildi noteikti iespaidojusi arī attālinātā izglītošanās mājās. Arī Laurai, kura gatavojas apgūt ārsta profesiju, eksāmena uzdevumi nav likušies viegli, tomēr nav bijis problēmu ar tiem tikt galā. Lai gan - mazliet pietrūcis laika un nācies pasteigties, lai visu izpildītu. Attālinātā mācīšanās nav sagādājusi grūtības, jo Laura daudz darījusi patstāvīgi arī līdz tam. Meitenes pastāstīja, ka par bioloģiju padziļināti interesējas saistībā ar savu karjeras izvēli, tāpēc konsultācijas pie bioloģijas skolotājas Gitas Heisteres apmeklējušas jau no mācību gada sākuma, savukārt pēc obligātajiem centralizētajiem eksāmeniem - katru dienu, daudz arī strādāts patstāvīgi.

Jānis izvēlējies kārtot bioloģiju, lai saņemtu vērtējumu, kas noderēs iestājai Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātē. Būtu kārtojis arī ķīmiju, bet sakarā ar koronavīrusa pandēmiju tai gatavoties iznācis mazāk, tāpēc palika tikai bioloģija. - Nolēmu nokārtot godam vienu priekšmetu, - sacīja Jānis un atzina, ka tas arī esot izdevies godam.

Jaunieši bilda, ka ļoti gaida izlaidumu, jo gribas svētku izjūtu, absolvējot savu skolu. Nu jau ir droši zināms, ka Dobeles Valsts ģimnāzijā 12. klašu izlaidums būs, un tas norisināsies 24. jūlijā Dabaszinātņu mācību centra pagalmā, klātesot absolventu vecākiem.

Centralizētais eksāmens bioloģijā norisinājās jaunajā DzMC korpusā, un to kārtoja arī trīs Dobeles 1.vidusskolas skolēni, tostarp Ričards Gelžinis, kuriem skolas absolvēšanas svinīgais pasākums notika jau tajā pašā dienā. Jaunietis atklāja, ka pārbaudījumu šajās zinībās izvēlējies, lai iegūtu sertifikātu turpmākajām studijām saistībā ar lauksaimniecību, ar kuru nodarbojas viņa vecāki. Puisis vēl nebija izlēmis, kur turpinās izglītību - Latvijā vai Dānijā. Par aizvadīto attālināto mācīšanos Ričards bija atklāts: šis pavasaris esot krietni pabojājis mācību procesu. - Mācoties uz vietas, ja gribi paslinkot, skolotājs piespiež tomēr darboties. Bet mājās ir grūtāk sevi piespiest. Un mājās jau apkārt ir visas citas darbošanās. Vecāku saimniecībā taču nesēdēšu bez darba, iešu palīgā, ja vajag. Un vēl jāmācās. Tas bija pilnīgs “sviests”. Vieglāk ir iet uz skolu. Mājās savs laiks jāplāno vairāk. Cerams, ka šī jaunā pieredze noderēs. Bet vairāk tādu negribētu.

Sagatavoja Sarmīte Rone