Sākums Izglītība Projekti Karjeras izglītība

7. un 8. klašu skolēnu intereses - ļoti daudzveidīgas

Dobeles Valsts ģimnāzijas karjeras konsultante Dzintra Stūre informē, ka 2. aprīlī e-pastā aizsūtījusi 7. un 8. klašu audzinātājām un skolēniem  vēstuli, kurā piedāvājusi noskatīties video materiālu un pieņemt izaicinājumu - izveidot savu kompetenču apli. Šo  izaicinājumu pieņēma un īpaši rūpīgi un atbildīgi uzdevumu veica  Marta Kele (7.A klase), Beāte Bula, Kristers Rikuns, Līva Laimiņa un Viktorija Pisareva (7.B), Dace Kele un Markuss Skujevskis (8.A).

Vēstulē tika pievienoti jautājumi saistībā ar karjeras izglītību:

* Par ko Tu nākotnē vēlētos kļūt?

* Kādas profesijas Tev interesē?

* Vai zini, kur var atrast informāciju par profesijām? Nosauc! 

 Atbildes vajadzēja atsūtīt līdz 6. aprīlim, un ir gandarījums, ka  tās snieguši simtprocentīgi visi šo klašu izglītojamie - 119 skolēnu. No tām secināms, ka skolēnu intereses par iespējamo nākotnes profesiju ir ļoti daudzveidīgas: no ārstiem, aktrisēm, programmētājiem, inženieriem vai vetārstiem līdz tālbraucējiem, biznesmeņiem, uzņēmumu direktoriem, privātas mūzikas skolas saimniekiem, treneriem un vienkārši labiem cilvēkiem.

 ”Īpaši priecājos par laikā iesniegtajām atbildēm, par izaicinājuma pieņemšanu un dalīšanos savās pārdomās un pieklājīgu saskarsmi!” DVĢ mājas lapai raksta Dzintra Stūre. “Daudziem skolēniem  ir skaidrs mērķis, par ko nākotnē vēlētos kļūt, patīkami pārsteidza dažādība gan profesiju izvēlē, gan nosauktās interesējošās profesijas. Prieks, ka skolēni par saviem nākotnes nodomiem jau runājuši ar saviem vecākiem, ar skolotājiem gan klases stundās, gan mūzikas, mākslas, sporta skolās. Aptaujā arī minēts, ka informāciju par karjeras izglītību skolēni var iegūt arī Ēnu dienas pasākumos, pie karjeras konsultanta, ieklausoties dažādu profesiju pārstāvju stāstos un ielūkojoties dažādās interneta vietnēs.

 Bija gan arī atbildes, ka nav vēl par to domāts vai nav meklēta informācija, kā arī pusaudži vēl nezina, ko nākotnē vēlētos darīt.

Tāpēc 17. aprīlī skolēni e - pastā saņēma jaunu uzdevumu, proti, bija jāizpilda tests ”Profesionālā virzība”, lai noskaidrotu, kura joma labāk padodas, kur meklēt atbildi, kā arī ieteicu apmeklēt  www.profesijupasaule.lv  , lai noskaidrotu  informāciju par savu profesiju: darba saturu, prasībām strādājošajiem, kāds ir darba aprīkojums, darba apstākļi un iespējamās darba vietas.

    Viens no būtiskiem veiksmīgas karjeras priekšnosacījumiem ir komunikācijas prasmes. Šobrīd skolēniem ir iespēja šo prasmi attīstīt, mācoties attālināti un sūtot skolotājiem mājasdarbus, klases darbus, prezentācijas utt. Ne visi skolēni pievērš uzmanību tam, kā tiek veidots korekts e-pasta sūtījums. Tāpēc sadarbībā ar informātikas skolotāju Indru Podiņu sagatavojām plakātu # Kā rakstīt e-vēstuli, ko  vēstules pielikumā saņēma katrs skolēns.

Padomu, kā pareizi rakstīt e-pastu, var rast arī šeit:

https://medium.com/visas-iespejas/k%C4%81-pareizi-rakst%C4%ABt-e-pastu-93894e8b4380

Karjeras konsultantes Dzintras Stūres informāciju sagatavoja Sarmīte Rone