Mācāmies ārā

Jau ceturto gadu DVĢ 7.klašu skolēni maijā vienu dienu dodas uz Tērveti, lai apgūtu matemātiku, literatūru un bioloģiju nevis no grāmatām, bet dzīvē.

27.maijā Zemgale beidzot bija sagaidījusi lietu, bet septītklasniekus tas nebiedēja. Skolēni Tērvetes dabas parka speciālistu vadībā darbojās integrētās nodarbībās un uzzināja daudz jauna par dabu, mežu un dzīvi, piemēram, iemācījās noteikt koka augstumu un vecumu, pēc instrukcijas veidoja tiltu no dēlišiem bez nevienas naglas vai skrūves, uzzināja, cik noderīgs ir koks un cik dažādi tas tiek izmantots dzīvē.Likās neticami, ka aspirīna tablešu u.c. medikamentu sastāvā varētu būt koks, bet tā patiešām ir, dziednieciskas vielas ir katrā  augā. Skolēni arī iepazina meža atjaunošanas ciklu un labāk izprata meža piesārņošanas kaitīgumu.

Savukārt A.Brigaderes muzejā skolēni pamatīgāk iepazina slavenās zemgalietes dzīvi, raksturu, paradumus un dzīves gudrības, aplūkojot viņas māju Sprīdīšos, kur visas telpas un  to iekārtojums  saglabāts tieši tāds kā rakstnieces dzīves laikā. Interesants bija muzeja vadītājas Rasmas Rapas stāstījums,  varēja aplūkot dažādus Brigaderes darbu izdevumus.Skolēni arī uzzināja, kas ir barometrs un kāds bija telefons rakstnieces dzīves laikā, kā ar to bija jārīkojas. Ēriks un Rēzija pat spēlēja A.Brigaderes klavieres, bet daži  dejoja klavieru mūzikas pavadījumā.

Jauki, ka neviens nečikstēja par lietu un slapjajām kājām. Kopumā skolēni atzina, ka diena pavadīta lietderīgi un interesanti  un ka tas ir daudz labāk nekā pavasarī sēdēt klasē.

Ruta Veidemane , literatūras skolotāja