Sākums Izglītība Projekti Karjeras izglītība

9. klases - tematiskā karjeras izglītības braucienā "Biologam un ķīmiķim iespējamā dažādā profesiju pasaule"

Projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 "Karjeras atbalsts izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs" ietvaros 10. aprīlī 9.A un 9.B klase devās vērot visdažādāko profesiju izpausmes dzīvē.

Kopīgi iepazināmies ar biologu, ķīmiķu, agronomu, sabiedrisko attiecību speciālistu un dažādu elektronisko iekārtu operatoru darbu SIA GETLIŅI EKO. Nodarbības vadītāja mums ļoti uzskatāmi parādīja, cik dažāds un daudzveidīgs ir to speciālistu loks, kuri darbojas šajā uzņēmumā. Kā vienu no visvērtīgākajām iegūtajām zināšanām jaunieši atzina viedo tehnoloģiju izmantojumu tomātu un gurķu siltumnīcās, kā arī to, kā šī uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste stāstīja par mūsdienu sabiedrības labklājības un atkritumu apsaimniekošanas mijiedarbību un ekoloģiju plašākā mērogā, jo, kamēr planēta Zeme ir mūsu vienīgās mājas, tas taču attiecas uz ikvienu no mums.

 

Rīgas Zooloģiskajā dārzā nodarbības vadītāja lika jauniešiem aizdomāties ne tikai par dažādu dzīvnieku sugu īpatnībām, saglabāšanu un dzīves apstākļiem zoodārzā, bet arī par to, cik plašs ir to speciālistu loks, kuri maketē, izdomā, izrēķina un praktiski izveido, piemēram, voljēru iekārtojumu. Jauniešiem ik pa brīdim tika dots arī kāds izzinošs uzdevums bioloģijā, ar kuriem viņi ļoti veiksmīgi tika galā. Daudz pozitīvu emociju raisīja roņu apmeklējums, īpaši ziņkārīgais, mazais ronēns aktīvists un viņa tētis, kurš nāca izrādīties mums – apmeklētājiem.

 

Vēl šajā dienā paviesojāmies Rīgas Botāniskajā dārzā, kur tieši šobrīd ir acāliju ziedēšanas laiks. Reti kad bija nācies dzirdēt tik daudz jauna, neparasta un interesanta par augiem. Arī šīs nodarbības vadītāja stāstīja par savu darbu ar patiesu degsmi un jauniešiem saprotamā valodā, nepārsātinot informāciju ar gadskaitļiem, kuri tāpat ātri aizmirsīsies. Lai Botānisko dārzu uzturētu labā kārtībā, arī tur darbojas daudzu profesiju pārstāvji, sākot no dārzniekiem,  biologiem, zinātniekiem līdz pat elektriķiem un būvspeciālistiem, jo arī augiem ir dažādas dzīves prasības un vajag savas īpašās mājas.

 

Visvairāk brīnumu un jaunas sajūtas jaunieši piedzīvoja LABORATORIUM nepārspējamo eksperimentu laikā. Tur ķīmijā apgūtās zināšanas tika pārbaudītas praksē, un ikviens skolēns varēja gan aptaustīt "siltos mākoņus", gan pats uz savas ādas izjust mīnus 160 grādu aukstumu. Beigās bija arī liesmas un sprādziens – šķiet, ka pēc šādas izrādes motivācija cītīgāk mācīties ķīmiju būs tikai augusi!

 

Devīto klašu vārdā vēlamies teikt milzīgu PALDIES mūsu ģimnāzijas karjeras konsultantei Dzintrai Stūrei, ķīmijas skolotājai un karjeras izglītības projekta koordinatorei Dobeles novadā Sarmītei Dudei, bioloģijas skolotājai Gitai Heisterei, kā arī šoferīšiem, kuri mūs bez kurnēšanas, operatīvi un droši nogādāja vajadzīgajos galamērķos!

 

 

9. klašu audzinātājas Žanna Kopanova un Kristīne Pakule

 

 

Autoru fotoattēlos - mirkļi no Getliņu, Botāniskā dārza, Zoodārza un LABORATORIUM apmeklējuma.