Debatēšanas prasmes noderēs nākotnes nodomu īstenošanā

Otro gadu norisinājās Latvijas Debašu asociācijas "Quo tu domā?" ar Britu padomes Latvijā un Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā atbalstu organizētā Debašu Līderu skola, kurā savas zināšanas un prasmes šajā mācību gadā papildināja Dobeles Valsts ģimnāzijas 11.BK klases skolēni Alise Štāle un Jānis Tomass Preiss.

No septembra līdz martam reizi mēnesī notika tematiskas apmācību sesijas, kurās, kā intervijā atzina jaunieši, iegūts daudz vērtīgas pieredzes un zināšanu.

-       Ar kādu nolūku piedalījāties Debašu Līderu skolā?

Alise: - Mani mērķi bija divi: pilnveidot angļu valodas zināšanas (jo visas nodarbības bija angliski) un attīstīt savas debatēšanas prasmes, tostarp argumentācijas spējas, papildināt medijpratību.

Jānis Tomass: - Tā kā man vēl nebija īsti skaidrs, ko gribu darīt pēc 12. klases, nodoms bija tuvāk izprast šīs lietas. Man patīk runāt publikas priekšā, tāpēc gribēju pēc iespējas ātrāk pamēģināt. Debates ir viena no lietām, kas saistītas ar publisku uzstāšanos. Arī ģimnāzijas debašu pulciņā darbojos jau labu laiku, līdz ar to tas bija likumsakarīgi.

-       Tātad jūsu nākotnes nodomi saistās ar publisku uzstāšanos, diskusijām?

Alise: - Virziens, kurā gribu darboties tālāk, ir sabiedriskās attiecības, kur nepieciešamas labas prasmes runāšanā, sava viedokļa izteikšanā.

Jānis Tomass: - Tā kā esmu nodomājis studēt ārzemēs, angļu valoda man ir diezgan laba, savukārt Debašu skola palīdzēja šīs prasmes vēl uzlabot. Šobrīd arvien vairāk sliecos domāt par publiskās runas trenera darbu ar cilvēkiem, kuriem tas vajadzīgs.

-       Kādi ir jūsu galvenie ieguvumi, sekmīgi absolvējot Debašu Līderu skolu?

Alise: - Pirmām kārtām – pārliecība par sevi, ka es varu iziet uz skatuves, droši runāt.. Kopumā Debašu skola ir devusi ļoti daudz jaunu zināšanu gan debatēšanā, gan dažādās citās jomās, jo debates notika par visdažādākajiem tematiem. Piemēram, man bija jāpiedalās debatēs par progresīvo nodokli, par kuru pirms tam īsti neko nezināju. Gatavojoties debatēm, to noskaidroju un tagad zinu diezgan daudz par nodokļiem

Jānis Tomass: - Es visvairāk ieguvu no iespējām uzstāties. To jau biju darījis iepriekš, bet skola deva vēl lielāku pārliecību. Un, protams, arī zināšanas. Man patika gan lekcijas, gan temati, par ko debatējām.

-       Ģimnāzijā ir debašu pulciņš. Ko tajā darāt?

Alise: - Pulciņā tiekamies reizi nedēļā: gan debatējam, gan gatavojamies dažādiem žurnālistikas konkursiem. Šobrīd notiek konkurss "Pilna doma", kurā piedalāmies ar savu žurnālistikas darbu.

Jānis Tomass: - Konkurss ir jau fināla taisnē, mūsu video sižets ir nosūtīts vērtētājiem.

7. aprīlī ģimnāzijas debašu  pulciņa dalībnieki Alise Štāle, Jānis Tomass Preiss un Ieva Annija Eihmane piedalījās debašu turnīrā Iecavā. Par šo pasākumu jaunieši iepriekš pastāstīja, ka tāds notiek reizi pusgadā un tajā iesaistās līdz diviem desmitiem skolu. Notiek vērtēšana dažādās nominācijās, un Dobeles ģimnāzisti nepaliek neievēroti.

Ir arī kļuvis zināms, ka pēc medijpratības konkursa "Pilna doma" vērtētāju atzinuma DVĢ komandas darbs ir starp tiem 19 labāko Latvijas skolu konkursantiem, kuri uzaicināti piedalīties uzvarētāju apbalvošanas pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 13. aprīlī.

 

Sagatavoja laborante Sarmīte Šmite

Autores foto