Skārletas "lauciņš" ir medicīna

26. martā notika Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Bioloģijas skolotāju asociācijas rīkotā erudīcijas konkursa "Homines 2018" fināla kārta, kurā Dobeles Valsts ģimnāziju pārstāvēja seši skolēni.

Bioloģijas skolotāja Gita Heistere pastāstīja, ka ģimnāzijas skolēni piedalījušies konkursā "Homines" vispirms tiešsaistē, lai apliecinātu savas zināšanas bioloģijā, cilvēka anatomijā, fizioloģijā un higiēnas jomā. Kā vēsta konkursa rīkotāju mājaslapā  sniegtā informācija, šajā kārtā iesaistījušies 400 skolēnu visā Latvijā. Veiksmīgākie konkursanti tika uzaicināti uz konkursa otro kārtu, kas notika RSU. Finālā par uzvaru sacentās 87 jaunieši no 41 skolas. Dobeles Valsts ģimnāziju pārstāvēja 12. klašu skolēni Kārlis Janaitis, Anastasija Ciesa un Krista Kristiāna Kristapsone, kā arī Skārleta Dombrovska, Guna Una Jāzepa un Ieva Annija Eihmane no 11. klasēm. Vislabāk veicās Skārletai Dombrovskai, kura ar pārliecinošu pārsvaru ieguva pirmo vietu.

Skārleta Dombrovska ir ieguvusi arī Zemgales reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu 9. konferences rīkotājas – Latvijas Lauksaimniecības universitātes - apliecinājumu par tiesībām ārpus konkursa iestāties kādā no trim LLU fakultātēm, tāpēc saruna ar konkursa uzvarētāju sākās par ZPD prezentāciju un tās rezultātu.

-       Vai arī domā studēt LLU?

-       No trim piedāvātajām fakultātēm vairāk sliecos domāt par Informācijas tehnoloģiju fakultāti. Mani interesē programmēšana. Meža fakultāte mani nesaista, savukārt Tehniskā fakultāte vairāk piemērota puišiem, jo tā saistās ar mašīnbūvi. Bet kopumā mašīnas, iekārtas mani interesē.

-       Tavs ZPD bija par sukādēm no dārzeņiem. Kāpēc šāda izvēle?

-       To piedāvāja skolotāja, darba vadītāja Gita Heistere. Konsultējoties ar ārējo konsultanti, zinātnieci Daliju Segliju, nonācām pie secinājuma, ka varētu veidot sukādes no dārzeņiem. Tas bija aizraujoši: sagatavot produktus, žāvēt, vērot, kas no tā iznāk. Ja godīgi, tik augstu atzinību reģiona konferencē negaidīju. Tas bija pārsteidzoši. Esmu lepna un gandarīta par ieguldīto darbu.  Tagad jāgatavojas valsts konferencei.

-       Nupat notikušajā konkursā "Homines" iegūta pirmā vieta. Kas ir tavas veiksmes pamatā?

-       Pirmām kārtām – aktīva mācīšanās un interesēšanās par šo jomu. Ja ir interese, tad var iemācīties jebko. Es lasu daļēji jau studentiem domātas grāmatas. Dažkārt nākas arī ierobežot savas vēlmes, jo ne vienmēr var doties laukā, ja spīd saule. Mācībām ir jāvelta daudz laika. Un, protams, arī veiksme. Bez tās nav iespējams. Konkursā nācās izmantot visu, kas bija saglabājies atmiņā no iepriekš lasītā. Ir labi, ja var savā interesējošajā jomā brīvi orientēties un zināšanas izmantot.

Protams, olimpiādēm un konkursiem mēs gatavojamies kopā ar skolotāju Gitu Heisteri: reizi vai divas nedēļā sanākam kopā, pārrunājam uzdevumus, radušos jautājumus, skolotāja sagatavo darba lapas, sniedz informāciju, kur meklēt skaidrojumus. Skolotāja mums ļoti palīdz. Bet daudz  ir atkarīgs arī no paša skolēna, cik viņš pats grib apgūt. Tikai ar to, ko iemācāmies stundās, nepietiek.

-       Ar ko saistās tavi nākotnes nodomi?

-       Mani interesē medicīna, tāpēc raugos šajā virzienā. Arī bioloģijā mani visvairāk interesē nozares, kas saistītas ar medicīnu, - anatomija, fizioloģija. Medicīna ir mans "lauciņš". Mani saista mehānismi, interesē izjaukt un paskatīties, no kā tas veidots, kā tas darbojas. Arī cilvēka ķermenis ir kā mehānisms.

Šobrīd mērķtiecīgi gatavojos studijām medicīnas jomā, tāpēc piedalos arī citos konkursos. 9. aprīlī notiks atlase gadskārtējam A.Valtnera konkursam "Pazīsti savu organismu" Daugavpils universitātē, kur regulāri iesaistos. Valsts konkurss šogad sakrīt ar ZPD valsts konferenci, tāpēc būs jāizvēlas, kurā piedalīties. Domāju, tā būs ZPD konference, jo tā man būs atkal jauna, vērtīga pieredze.

Sagatavoja laborante Sarmīte Šmite

Autores foto