11.A1 radošajā dienā "Mana Zemgale"!

11.A1 klases grupa konkursā jeb radošajā dienā "Mana Zemgale"!


"Mēs esam atraktīvi, zinātkāri un radoši!" ar šādiem vārdiem mēs pārstāvējām sevi, savu klasi un skolu š.g. 4.novembrī Bauskas Valsts ģimnāzijas rīkotajā konkursā "Mana Zemgale".

 

Mūs pavadīja mūsu klases audzinātāja Gita Ziemele-Trubača un vēstures, kulturoloģijas skolotāja Silvija Smiltniece. Mūsu grupu veidoja 7 cilvēki – Evija Dambrovska, Kārlis Janaitis, Žanis Šteinerts, Artis Apinis, Evelīna Spriņģe un Elīze Timermane un Lāsma Mažule, taču bija vēl 3 grupas no tādām skolām kā Bauskas Valsts ģimnāzijas, Jelgavas Valsts ģimnāzijas un Ogres Valsts ģimnāzijas.

Šogad konkursa mērķis bija radīt mūsos – zemgaliešos, patriotisma sajūtu pret Zemgali un, protams, Latviju. Konkursa pirmajā daļā mums bija jāpastāsta par sevi, savu skolu un novadu, par to, kas ir skaists un ar ko varam lepoties.

Pēc prezentācijām sekoja divas interesantas lekcijas. Vienu vadīja Tērvetes zemgaļu pils saimnieks Normunds Jērums, kurš aizrautīgi stāstīja par zemgaļu mūžīgo bagātību, spēku un dzīvi. Interesanti bija tas, ka viņam koka lādītē bija līdzi senās rotas, kuras no tāluma izskatījās cēlas, taču tajā pašā laikā arī smagas. Nākamā lektore bija Daira Jātniece (konkursa "Latvju saimnieces" laureāte), kura skaidroja zemgalisko dzīvesziņu. Jāpiebilst, ka D. Jātniece bija ieradusies zemgaļu tautastērpā.

Pēc lekcijām sākās grupu radošie darbi, kuros bija jāatspoguļo Zemgale krāsās, skaņās un smaržās. Mūsu grupai Zemgale un zemgalieši asociējas ar darbu, ar maizes iegūšanu caur tautasdziesmām. Jo zemgaļi pie katra sava darba, runāja, dziedāja un arī dejoja, lai daba un zeme dotu to pašu labāko – šādi teica arī D. Jātniece.

Vēlāk, pēc pusstundas pārtraukuma, mēs prezentējām savu paveikto nelielā priekšnesumā, kurā mēs dejojām, vācām graudus, malām tos un beigās izcepām maizi.

Konkursa noslēgumā katrai grupai tika pasniegtas latviskas prievītes un svece, kā arī atzinības raksts ar kādu nomināciju. Mūsējā – oriģinalitāte, jo Bauskas Valsts ģimnāzijas latviešu valodas skolotājām patika, kādi bijām tērpušies pirmajā prezentācijā, atveidojot mūsu Dobeles novada personības: Pēteri Upīti, Inesi Zanderi, Augustu Bīlenšteinu, Augustu Deglavu, Annu Brigaderi, Veroniku Strēlerti un Hildu Vīki.

Esam gandarīti par paveikto, jo aizstāvējām ne tikai savu godu, bet arī Dobeles Valsts ģimnāziju. Pateicamies par ieguldīto laiku, sagatavojot mūs šim konkursam skolotājai Silvijai Smiltniecei.

Informāciju sagatavoja Elīze Timermane 11. A1